Announcement

Collapse
No announcement yet.

Need help quick E30 m3 wont start....

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Dominic
    replied
    Originally posted by chutrain View Post
    It's probably not sending or sending enough fuel for the initial startup. That is probably why the car is able to fire up with starter fluid.
    Hmm, that triggers a thought. I'm not sure about this, but doesn't the DME look for a signal from the flywheel position sensor to see that it is turning before it turns the fuel pumps on? Perhaps the position sensor is "weak" such that the DME isn't seeing it while cranking the engine over to start it, but once the engine is running the signal is good enough to keep it running...

    Just thinking out loud here. I think you can measure the resistance of the position sensor to check it. You should be able to find test procedures by searching the site or maybe someone who knows better can chime in about that.

    Good luck!

    Leave a comment:


  • chutrain
    replied
    I'm still leaning towards the ECU. It's probably not sending or sending enough fuel for the initial startup. That is probably why the car is able to fire up with starter fluid. Maybe you might have someone local that is willing to do a quick swap to see if it is the problem.

    Leave a comment:


  • wrassemeister
    replied
    I can't really tell if the car is running rough because It has cams and has a lumpy idle naturally... But once its started up it seems to be running well and pulls pretty good. The previous owner said keep the car running rich, but I'm pretty new to the s14 motor, learning slowly

    Leave a comment:


  • ///CRISS
    replied
    The problem is there isn't enough feed back We all have excellent ideas and they all need to be verified, but if there is no systematic approach we are all speculating.



    wrassemeister can you help us armchair mechanics?

    Leave a comment:


  • Az in Oz
    replied
    Did you say whether or not you were getting fuel? If the tailpipe smells like an oil refinery, you have fuel but no spark.

    If this is the case +1 on the ECU. Igniter transistor in ECU, sounds just like what mine was doing.

    Good luck,

    Aaron

    Leave a comment:


  • chutrain
    replied
    Originally posted by m3pat2 View Post
    If the car started with the starting fluid and stayed started then he's getting fuel.

    If he wasn't getting fuel, the car won't stay running after the starting fluid has been ignited.

    Check to see if the distributor, ignition coil and plugs are in good condition.
    I don't think it is the distributo, the coil, or plugs because he said nothing about the car running rough. If it is indeed running rough, then those should the culprit. The ECU might the problem.

    Leave a comment:


  • m3pat2
    replied
    If the car started with the starting fluid and stayed started then he's getting fuel.

    If he wasn't getting fuel, the car won't stay running after the starting fluid has been ignited.

    Check to see if the distributor, ignition coil and plugs are in good condition.

    Leave a comment:


  • ///CRISS
    replied
    Fuel pump(s)???

    Leave a comment:


  • m3215
    replied
    check all connectors afm, check the spark on the plugs, if nothing on the plugs check the coil with bulb attached on the outer two (i think not sure someone confirm??), if the bulb doesnt turn on and off defo ECU.

    ask me how i know......

    Leave a comment:


  • wrassemeister
    replied
    I put starting fluid in the intake elbow and it started up, but if I turn it off, it won't start again without the starting fluid....

    Leave a comment:


  • 2pur2ride
    replied
    Welcome to E30 M3 ownership. Good luck with the problem.

    Leave a comment:


  • chutrain
    replied
    Originally posted by wrassemeister View Post
    So today I went with a couple of friends to Indiana and picked up a 1991 e30 m3..... car was running well through out the ride back which is about 200 miles. We came back and parked it in the driveway. Shortly afterward we realized that we need to move it so another car can get out and it wont start! The fuel gauge was pretty close to red so I figured its just low on gas, so I went and picked up 4gal and put it in..... Still wont start, cranks over but wont start! Any ideas anyone? I was planning on taking the car to the shop tomorrow for full inspection but can't until I can get it running. The car is chipped, has cams, and built head if that makes any difference....
    Check the usual suspects of fuel and ignition. Make sure the fuel is getting to the motor, so check the pumps and filters and lines for clogs. Less likely, but check to see if motor is flooded.

    If that ain't the problem, start diagnosing the ignition system. Make sure everything is intact. See if you are getting a spark at the plugs. You may even want to check the ECU for any burnouts and check that the chip is properly seated.

    There are numerous other possibilities. Do search as this no-start problem has been addressed recently, and some members have given very thorough diagnostics list to follow. Good luck with firing her up, and post pics when you get the chance.

    Leave a comment:


  • ///CRISS
    replied
    Pull the plugs to see if they're dry? If so no fuel if they are wet let them dry and try it again. Verify spark as well.

    Check electrical connections AFM etc...

    Good luck!

    Leave a comment:


  • wrassemeister
    started a topic Need help quick E30 m3 wont start....

    Need help quick E30 m3 wont start....

    So today I went with a couple of friends to Indiana and picked up a 1991 e30 m3..... car was running well through out the ride back which is about 200 miles. We came back and parked it in the driveway. Shortly afterward we realized that we need to move it so another car can get out and it wont start! The fuel gauge was pretty close to red so I figured its just low on gas, so I went and picked up 4gal and put it in..... Still wont start, cranks over but wont start! Any ideas anyone? I was planning on taking the car to the shop tomorrow for full inspection but can't until I can get it running. The car is chipped, has cams, and built head if that makes any difference....
Working...
X